2010-07-02

Regulament Tabara Harul

REGULAMENT

pentru

Tabăra HARUL  VALEA VERDE

 

Tabăra HARUL Valea Verde este situată într-un sat din inima Munților Apuseni, la o altitudine de aprox. 1000 de metri. Ea este organizată ca o tabără de vară, într-un cadru familial, în regim de folosire nonprofit, cu autogospodărire. Aici pot fi găzduite (cazate) pe perioada verii persoane individuale, familii sau diverse grupuri de participanți (tineri sau adulți), în scop recreativ (meditație în liniște, rugăciune, diverse cursuri sau conferințe, trasee turistice montane, etc.). Capacitatea totală de găzduire este de 75 de persoane, plus (nelimitat) cele care dispun de corturi proprii. Fiecare persoană care solicită șederea în tabără, se angajează necondiționat să folosească cu grijă toate bunurilor din dotare, după regulamentul specific al taberei descris mai jos, care este afișat la Tabără, care i se comunică fiecăruia la venirea sa și care este postat pe internet la adresa:

http://www.harulzalau.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1609&Itemid=232

 

Dotările de care dispune Tabăra:

 

         Camere dotate cu paturi din lemn (3×4=12 locuri, 1×3, 1×7, 1X10)            – total=32 locuri;

         Camere numai cu saltele pe jos (1×7, 1×8, 1×23)                                – total=38 locuri;

         Saltele suplimentare (15buc.);

         Locuri pentru întins corturi;

         WC-uri comune (1x2cabine și 1duș cu apa caldă de la soare; 1x3cabine și 2dușuri, 1x1cabină cu 1 duș cu apa caldă de la un boiler de 80l încălzit cu lemne);

         Sală de studiu, rugăciune, conferințe (150mp);

         Bucătărie pentru grupuri mai mari (50mp), dotată cu 1 aragaz conectat la butelie, 2 sobe cu plite, veselă de gătit, apă la robinet din izvor de munte;

         Bucătărie familială (16mp), dotată cu 1 aragaz conectat la butelie, 1 sobă cu plite, veselă de gătit, apă la robinet din izvor de munte, cazan cu lemne pentru apă caldă la duș (80l);

         Sala de mese cu veselă (75 locuri);

         Beci dotat cu rafturi pentru depozitare;

         Combină frigorifică, 2frigidere, mașina de spălat, uscător de rufe;

         Locuri în aer liber amenajate pentru recreere;

         Terenuri naturale de joacă;

         Locuri de parcare (10).

 

         Paturile din lemn (1×1.9m) și saltelele (1x2m) sunt echipate cu:

ü  Husa de protecție – care nu se va îndepărta pe toată durata șederii. Propria lenjerie de pat (husă sau cearceaf) se va aplica peste husă;

ü  Pătură sau pilotă – care nu se vor folosi fără cearşaf sau husă;

ü  Perină – care nu se vor folosi fără husă.

 

Regimul de exploatare a Taberei

 

         Administratorul general al Taberei este Constantin JOLDEȘ,

Telefon: 0722.240.225; 0260.661.501.

         În lipsa administratorului general, administrarea va fi delegată unei alte persoane care are competența să dea dispoziții privind exploatarea în cele mai bune condiții a Taberei și să ia măsurile necesare privind organizarea tuturor aspectelor legate de folosirea eficientă a timpului petrecut în Tabără, conform cu scopurile pe care i le comunică participanții. Pentru orice neînțelegere se va consulta administratorul general.

         Fiecare grup participant va trebui să aibă un lider (organizator) cu inițiativă, care va întocmi propriul regim de desfășurare al activităților zilnice și va desemna persoane cu responsabilități specifice în fiecare zonă folosită.

         Fiecare participant (persoană fizică) se angajează să respecte necondiționat Regulamentul Taberei și măsurile luate de administrator sau lideri desemnați.

         Persoana care nu este de acord cu Regulamentul Taberei și cu regimul de exploatare, nu acceptă autoritatea (măsurile și dispozițiile) administratorului sau a liderilor desemnați și regulamentul propriu al grupului din care face parte, nu respectă prezentul regulament de exploatare sau tulbură liniștea Tabelei, va trebui să părăsească necondiționat tabăra.

 

         Mașinile cu care sosesc participanți se vor parca ordonat (grupat) în curte, în zone care să nu blocheze deplasarea liberă a persoanelor.

 

         Fiecărei persoane i se va repartiza un pat de către administratorul Taberei sau liderul grupului din care face parte. Fiecare își va face patul aplicând lenjeria proprie peste husa cu care este echipat la primire. (Cei care doresc pregătirea prealabilă a paturilor va trebui să anunțe din timp sau s-o ceară administratorului).

         Paturile se vor face zilnic, după timpul de odihnă. Paturile se vor lăsa la predare în starea în care au fost la primire.

         În camere este interzisă orice amenajare suplimentară, fără acord prealabil, care presupun alte surse de lumină sau căldură decât cele existente, cuie bătute în pereți sau deteriorarea mobilierului, etc.

         WC-urile se vor păstra curate. Cabinele sunt dotate cu perii, astfel încât nimeni să nu lase murdar corpul WC-ului folosit. Este interzisă aruncarea în WC-uri a tampoanelor, a șervețelelor umede sau a oricăror lucruri nedegradabile.

         În Cabană, apa caldă este încălzită în bazinul (1 mc) expus la soare. Astfel, știut fiind faptul că apa la soare nu încălzește rapid, nu se vor lăsa robinetele să curgă în gol, ci numai pentru folosirea strict necesară. De asemenea, robinetele din băi și bucătării nu se vor lăsa să curgă numai pentru uzul strict necesar, pentru a evita criza de apă prin golirea fără rost a bazinelor.

         Pentru duș cu apă caldă de la boilerul cu lemne (80 litri) situat în bucătăria familială se va lua legătura cu administratorul taberei și se va stabili modul de întreținere a focului de la boiler. Persoana care va primi responsabilitatea de a face focul la boilerul pentru apa caldă va urmării ca să nu se mai pună lemne după ce acul indicator de apă trece în zona roșie, adică peste 60°.  

         Fiecare persoana sau grup va face curățenie zilnică în zona pe care a folosit-o, respectiv în camere, sala de meditație (rugăciune, conferințe), curte, terenurile de joacă, bucătărie, sala de mese, veselă, WC-uri, etc.

         Se vor folosi și păstra cu grijă, curate, toate spațiile taberei, nu se aruncă hârtii, ambalaje sau resturi alimentare numai în coșurile special plasate, și care, la rândul lor, se vor goli numai la groapa de gunoi;

         Regimul de odihnă și somn, de sculare și înviorare, îl va stabili liderul de grup în consultare cu administratorul Taberei.

 

         Persoanele individuale pot găti mâncarea în bucătăria familială, iar pentru grupuri, se va folosi bucătăria mare.

         În cazul grupurilor, conducerea grupului își numește bucătarul propriu și stabilește de comun acord meniul zilei. Totodată, ei vor stabili persoanele zilnice care ajută la pregătirea și curățirea zarzavaturilor sau a altor alimente necesare.

         Alimentele se aduc la venirea în tabără sau se aprovizionează pe parcurs de la magazinele din apropiere de la Călea, Sohodol sau Câmpeni. De asemenea, anumite produse, în special lactate, se pot procura și de la gospodăriile individuale a vecinilor din zonă.

         Gătitul se poate face pe aragaz sau plitele sobelor cu lemne. Vesela pentru gătit se află depozitată în bucătăria mare, iar folosirea ei corectă intră în grija bucătarului. Vesela de gătit se va curăți după fiecare folosire. Curățirea veselei din inox sau teflon nu se va răzui ca să nu se distrugă, ci se va folosi detergent pentru înmuiere și apă caldă.

         Lemnele pentru foc sunt sub formă brută (boci) în magazia de lemne care comunică cu bucătărie printr-un obroc în fața căruia se clădesc lemnele crăpate. Participanți stabilesc persoan(a)(ele) care crăpă zilnic lemnele necesare pe perioada șederii în tabără.

 

         Masa se va servi în sala de mese.

         Vesela pentru servitul mesei se va păstra în zona din spate a săli de mese. Fiecare grup va desemna o persoană responsabilă cu vesela de servit masa. Pe lângă aceasta, se va face o programare zilnică a celor care, sub supravegherea directă a responsabilului cu vesela de servit masa, vor pune masa, strâng masa și spală vesela. Costul veselei deteriorată se va suporta de către cel vinovat, iar, în lipsa identificării făptașului, de către responsabilul cu vesela sau de către tot grupul.

         Spălatul veselei se va face în spațiul de depozitare a veselei din spatele săli de mese. Vesela se va spăla cu apă caldă și detergent de vase, nu prin răzuire, ca să nu fie deteriorată.

         După spălare, vesela se va lăsa la scurs, iar tacâmurile necesită o uscare prin ștergere cu prosoape uscate și nicidecum nu se vor depozita umede.

         Apa de la robinetele din bucătării este adusă dintr-un izvor din munte, iar apa de la robinetele din cabană este pompată din bazinul de lângă vale și are un regim menajer.

         Apa potabilă se va servi la mese în canciocuri umplute cu apă de izvor de la robinetele din bucătărie sau din gălețile aduse de la fântâna de peste vale care are o apă deosebită.

 

         Pe timpul nopții:

ü  Se închid cu cheia ușile porților de intrare, a bucătăriilor și a locurilor de depozitare.

ü  În toate holurile se aprind lămpile de veghe.

ü  Se va aprinde lumina de pe stâlpul de curent din drum sau lampa din curtea centrală.

ü  În cazul unei de pene de curent pe timp de noapte, administratorul, conducătorul grupului sau o altă persoană special desemnată în acest sens va aprinde lanternele din holuri. Tot în acest sens, se pot folosi lanterne proprii. Nu se vor folosi nicidecum lumânări, nici lămpi cu petrol sau lămpașe, deoarece pereți camerelor sunt făcuți din scândură lăcuită care este ușor inflamabilă.

 

         Focul de tabără se va face numai în afara curții principale, în zona Valea Seacă. Participanți aduc lemne pentru foc de tabără din pădurea de la Valea Seacă, mobilizând în prealabil tot grupul la colectarea crăcilor uscate și a resturilor de lemn rămase de la tăiere. 

 

         Jocul cu mingea nu este permis în curte, pentru a nu lovi florile sau mașinile parcate.

 

         Este interzis fumatul și folosirea băuturilor alcoolice de orice fel.

 

         Costul stricăciunilor din neglijenta participanților le suportă cel vinovat, sau grupul participant, în lipsa identificării persoanei în cauză.

 

         În tot timpul șederi în tabără, se vor respecta limite de proprietate, în special cele îngrădite, fără a intra în locuri cu iarbă necosită. Spre Valea Seacă (1 km), tot terenul aparține Taberei.

         Deplasarea prin sat sau spre traseele turistice, se va face numai pe drumurile publice sau cărări, fără a distruge iarba pentru cosit de primprejur. Nu se vor strica nici căpițele mici de fân, nici clăile mai mari, cu par de lemn, ale oamenilor.

         Fântânile potabile sunt numai cele din care sătenii folosesc în mod curent apă. Nu se va folosi apa din fântânile de apă pentru animale.

 

         Traseele turistice

Ghid din partea locului – Traian FURDUI, telefon: 0749-084.863:

ü Trasee de parcurs cu pasul:

§  Valea Verde (1 km.) – vale de munte cu apă cristalină, cu peștișori și raci.

§  Valea Seacă (1 km.) – o vale seacă aproape tot timpul anului.

§  Coasta Rea – versantul pe care este situată cabana, cu pantă de 75-80°, cu pajiște și vegetație alpină, printre care răzbat stânci de marmură.

§  Dealul Țocilor (apr. 1000m)– versantul opus cabanei, în drumul spre satul Poiana, satul unde este născut cântărețul de muzică populară Furdui Iancu.

§  Dealul Iepurilor (apr.1100m) – unde este situat cătunul Medrești, în drumul spre Vulcan.

§  Podireul (apr. 1000m) – dealul dintre văile Valea Verde și Valea Seacă.

§  Satul Valea Verde – după urcarea Podireului.

§  Satul Luminești (apr. 1050m) – în continuarea drumului pe care se urcă Podireul, un loc de cumpănă a apelor bazinelor Mureș și Criș, cu Vârful Răchita (1100m).

§  Cascada Pișoaia (10 km.) – de la izvorul Crișului Alb.

§  Colțul Sturului (altitudine apr. 1000m, iar stânca propriu-zisă apr. 3-400m) – o stâncă foarte pitorească vis-a-vis de cătunul Pleșcuță, satul Ponorel, comuna Vidra.

§  Muntele Vulcan (12 km.) – o stâncă foarte pitorească de 1285m, de pe care se vede toată Țara Zarandului (ținutul în care s-a născut Crișan). Aici se poate ajunge și cu mașina, coborând la Câmpeni, apoi se ia spre Abrud, Brad, până în comuna Buceș, de unde, prin spatele stâncii, pe un drum de apr. 3 km, se poate urca muntele la pas.

§  Masivul Strâmba (15 km.) – o stâncă foarte pitorească de apr. 1300m, de pe care se vede orașul Brad și toată Țara Zarandului (ținutul în care s-a născut Crișan). Aici se poate ajunge și cu mașina, coborând la Câmpeni, apoi se ia spre Abrud, Brad, până la podul de la Mihăileni, apoi se ia amonte pe valea Crișului Alb până în comuna Gosuri, de unde se poate urca muntele la pas.

§  Muntele Găina – sărbătoare câmpenească  numită Târgul de Fete – organizat în cea mai apropiată duminică de 20 Iulie a fiecărui an. Aici se poate ajunge și cu mașina, coborând la Câmpeni, apoi se ia amonte pe Arieșul Mic până la Avram Iancu. De aici se poate urca cu pasul sau cu mașina prin Vidrișoara.

§  Loc de cules afine – cu perioada de maturizare între 20 Iunie – 10 Iulie.

§  Zmeuriș – cu maturizare în prima parte a lunii Iulie.

 

ü  Trasee mai îndepărtate, de parcurs cu mașina:

§  Câmpeni – locul de încarcerare a lui Horia, reședința lui Avram Iancu, statuia lui Avram Iancu.

§  Comuna Cărpiniș – locul unde s-a născut Cloșca.

§  Comuna Horia – locul unde s-a născut Horia.

§  Avram Iancu – locul și muzeul unde s-a născut Avram Iancu, situat pe Arieșul Mic.

§  Peștera Scărișoara (50 km.) – situată pe Arieșul Mare, în comuna Gârda.

§  Arieșeni – localitate de munte, un loc de cumpănă a apelor Mureșului și Crișului.

§  Galeriile romane de la Roșia Montană.

§  Masivul Detunata – o stâncă foarte pitorească situată în comuna Bucium Șasa, unde a fost preot scriitorul Ion Agârbiceanu. 

§  Munții Trascăului (50 km.) – situați în comuna Sălciua, cu cascade și peșteri (Huda lui Papară).

  

Dorim ca Domnul să vă însoțească și să vă dea, în mijlocul frumoasei naturi pe care a creat-o pentru noi, binecuvântarea unor momente speciale de întâlnire cu El!

 

Întocmit,

Administrator general,

Constantin JOLDEȘ